1. maj

Davne 1884. američki sindikati, tražili su donošenje zakona kojim bi se ustanovilo osmočasovno radno vrijeme. Pošto zakon nije stupio na snagu do roka koji je bio postavljen, 1. maja 1886, organizovan je masovni štrajk u SAD, koji je u Čikagu završen krvavim masakrom na Trgu Hejmarket. Prema zvaničnoj verziji, neko je usred protesta bacio bombu na policajce, nakon čega je stradao policajac, da bi se broj popeo na osam poginulih, a nikad nije utvrđen broj stradalih radnika. Sedam radnika je osuđeno na smrt. Smatra se da je neko od poslodavaca ili policije bacio bombu kako bi se u što lošijem svijetlu prikazali radnici.  
Danas ovaj dan mnogi slave kao praznik rada uz uranak i kotic ili rošilj. Noć pred prvi maj se naziva Valpurgina noć, tokom koje se slavi plodnost uz logorsku vatru.
 Ukoliko iz opravdanih razloga Vaša firma za ovaj praznik radi, poštujući prava radnika i njihovo osmočasovno radno vrijeme, ipak ispoštujte i da se zarada zaposlenom uvećava najmanje 150% po satu na dan ovog praznika.